Samsun’da Kafkas sülünleri doğaya salınıyor!

Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılıçer yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda yetiştirilen sülünlerin doğaya salındığını belirtti.
Gelemen’deki istasyonda Kafkas sülünleri yetiştirdiklerini ifade eden Kılıçer, bu türlerin Türkiye’nin yerli kuşları olduğunu söyledi.

Kafkas sülünlerinin Doğu Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nin kıyıya yakın bölgelerinde yayılma alanı bulduklarına işaret eden Kılıçer, “Ancak insan nüfusunun artması, sanayileşme, hızlı kentleşme, doğal afetler ve düzensiz ve aşırı avlanma, tabii kaynakların tahribini hızlandırmış bir çok yabani hayvan türünün yok olmasına ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmesine neden olmuştur. Bakanlığımız nesli hızla azalan sülünü üreterek doğaya salmak ve doğada desteklemeyi hedeflemektedir” diye konuştu.

“Kuluçka makinelerinden 5 bine yakın civciv çıktı”
Bu nedenle 1969 yılında Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nun kurulduğunu anlatan Kılıçer, “Bu istasyonumuzda son 10 yılda üretilen 160 bin sülün Türkiye’nin çeşitli illerinde doğaya salınmıştır. Bu yıl da 14 bin sülün doğaya salınacaktır. Bu kapsamda kuluçka makinesine koyduğumuz yumurtalardan 5 bine yakın yeni civciv çıktı” diye konuştu.
Kılıçer, bu yıl toplamda üretilecek 14 bin sülünün Nevşehir, Osmaniye, Rize, Giresun, Aksaray, Zonguldak, Bartın, Sinop, Çorum ve Samsun’da doğaya bırakılacağını sözlerine ekledi.
Sülünler, Türkiye’de ise özellikle Samsun’un Çarşamba ilçesinden başlayan kıyı şeridini takiben Kızılırmak Deltası ve Sinop dolayları ile Ünye ilçesinin Akçay ve Çürükceviz Deresi yöresini yaşama bölgesi olarak seçiyor. Bazı kaynaklarda ”sülün diyarı” olarak nitelendirilen Samsun’da sülün simgesi, geçmiş dönemlerde başta belediye olmak üzere birçok kuruluşun ambleminde yer almıştı.

Samsun Haber